Allianz Trade publiceerde de resultaten van het jaarlijkse fraude onderzoek in België en Nederland. Het jaarlijkse onderzoek toont een actuele stand van zaken op fraudegebied en spitst zich toe op de verschillende vormen van fraude, de geleden schade en de maatregelen die bedrijven nemen.
Interessant aan het feit dat dit fraudeonderzoek jaarlijks gebeurt, is de mogelijkheid die dit geeft om trends in kaart te brengen. 155 Belgische bedrijven namen deze keer deel aan het onderzoek.
Met het begrip 'fraude' doelt men op het opzettelijk misleiden om onrechtmatig voordeel te verkrijgen. Meestal is dit van financiële aard, maar het kan ook gaan om goederen of fraude op de werkvloer ten gunste van de eigen positie.
In de media gaat veel aandacht uit naar externe fraude in de vorm van cybercrime. Veel fraude is echter van interne aard, dit wil zeggen fraude door eigen werknemers.
Maatregelen die bedrijven treffen om fraude te voorkomen zijn onder meer het verhogen van fraudebewustzijn van medewerkers, extra controle vanuit de administratieve organisatie en screening van medewerkers.
Sinds corona is thuiswerk normale zaak geworden. 50% van de bedrijven uit het onderzoek is echter van mening dat het risico op fraude is toegenomen door thuiswerk. Bij interne fraude gaat het dan bijvoorbeeld over tijdsfraude. Er is nu eenmaal minder controle op wat mensen thuis doen en het is moeilijk om te controleren of de contractuele uren daadwerkelijk gemaakt worden.
Het rapport sluit af met een verduidelijking van het verschil tussen een cyberverzekering en een fraudeverzekering. Deze vullen elkaar aan maar zijn niet hetzelfde. Een fraudeverzekering beschermt bijvoorbeeld voor schade door frauderende medewerkers.
Hebt u deze verzekering en doet u beroep op de diensten van een privédetective? Vraag dan zeker na bij uw verzekeringsmaatschappij of de factuur gedekt wordt door de verzekering.
Als onderneming kunt u beroep doen op een detectivekantoor voor onder meer screening van sollicitanten, van medewerkers maar ook voor het vaststellen van diefstal op het werk of tijdsfraude, bv. bij thuiswerk.
Contacteer onze zaakvoerder, wettelijk vergund privédetective en criminoloog, vrijblijvend om te bekijken wat uw opties zijn of voor een gratis offerte.