Overspel strafbaar?

Is overspel strafbaar?

Overspel is in België niet langer strafbaar sinds 1987, maar is nog steeds een belangrijk begrip met betrekking tot het huwelijk en echtscheiding.

Overspel heeft enkel betrekking op gehuwde personen en verwijst naar het hebben van seksuele betrekkingen buiten het huwelijk. Een vaststelling overspel kan dan ook enkel plaatsvinden binnen het kader van een huwelijk. Vreemdgaan komt voor in verschillende vormen: fysieke, emotionele en online ontrouw. De ene vorm sluit bovendien de andere niet uit. Een excuus dat wij vaak horen is de bewering dat het overspel bij sexting is gebleven en dat niet tot fysiek overspel werd overgegaan. De twijfel en onzekerheid hierover is een vaak aangehaalde reden om toch een privédetective aan te spreken.

 • Vaak voorkomende signalen van overspel zijn:
 • Verandering in gedrag van de partner
 • Overwerk
 • Meer aandacht voor het uiterlijk
 • Starten met sporten of fitnessen
 • Uw partner is meer afstandelijk of juist extra attent
 • U krijgt zomaar attenties zoals bloemen
 • Het afblokken van vragen
 • Defensief gedrag omtrent de gsm
 • Meer of minder interesse in seks
 • Vreemde uitgaven op de kredietkaartafrekening
 • Aanwezigheid van apps zoals Tinder op de gsm
 • Uw partner beschuldigt u zelf van vreemdgaan bij confrontaties

Overspel strafbaar

De echtscheiding op grond van fout bestaat niet meer sinds de nieuwe echtscheidingswet van 2007. U hoeft dus geen zware fout zoals overspel meer te kunnen inroepen als grond om te kunnen scheiden. Sinds 2007 is het mogelijk om te scheiden zonder akkoord van de echtgenoot of echtgenote. U kunt zich wel beroepen op overspel van uw partner om de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk aan te tonen. Hierdoor kan de echtscheiding sneller worden uitgesproken. Bovendien kunt u het recht op persoonlijk onderhoudsgeld laten uitsluiten indien u kunt bewijzen dat de onderhoudsgerechtigde een zware fout zoals overspel beging. Hierbij is het belangrijk om het overspel tijdens de duur van het huwelijk te bewijzen. Met onherstelbare ontwrichting bedoelt de wetgever de onmogelijkheid om verder samen te leven of om de voorzetting van het samenleven te hervatten. Hiervoor dient het bewijs te worden geleverd dat het huwelijk onherstelbaar is ontwricht. Dit bewijs mag met alle wettelijke middelen worden geleverd.

Het Hof van Beroep te Gent (arrest d.d. 19 oktober 2006) oordeelde dat het beoogde doel van een onderzoek uitgevoerd door privédetectives, namelijk het vaststellen van het overspel van de echtgenote, een legitiem doel is in een democratische samenleving waar echtgenoten elkaar trouw zijn verschuldigd.

Ontrouw hoeft niet enkel van belang te zijn in kader van een procedure. Mogelijks vermoedt u dat uw partner vreemdgaat en wilt u hier enkel uitsluitsel over. Het niet weten en leven in onzekerheid wordt dikwijls aangehaald als reden om ons detectivebureau in te schakelen. De ervaring leert ons dat een sterk vermoeden van een cliënt dikwijls bevestigd wordt. Wij kunnen de nodige schaduwactiviteiten voor u verrichten en bewijzen afleveren met betrekking tot de vermoede ontrouw van uw partner. Daarbovenop respecteren wij uw delicate situatie en gaan uiterst discreet te werk.

Contacteer ons geheel vrijblijvend met uw probleem en informeer naar de mogelijkheden. Onze privédetectives kunnen klaarheid helpen scheppen wanneer u twijfels hebt of wanneer u sterke vermoedens wil hardmaken om hier eventueel verder gevolg aan te geven. Weten dat u bedrogen wordt is één ding, het bewijzen een andere zaak. De verdediging van de bedriegende partner is doorgaans ontkennen en blijven ontkennen tot harde bewijzen kunnen worden voorgelegd.

Wij garanderen absolute discretie vanaf het eerste gesprek. Onze privédetectives hebben jarenlange ervaring met onderzoek naar ontrouw en vaststelling overspel bij echtscheiding.