Opgemerkt in het nieuws deze week: "Michel van den Brande bedrogen door eigen werknemers" (link naar artikel onderaan).
Het gebeurt vaker dan men zou denken: diefstal door werknemers. En niet iedereen heeft de 'meevaller' dat dit wordt opgemerkt door een vriend of kennis die de werkgever vervolgens op de hoogte stelt van deze zwaarwichtige feiten. Het is bovendien een zeer bittere pil om te slikken, bestolen worden door uw eigen werknemer.
Merkt u al enige tijd dat er af en toe goederen of zelfs cash uit uw magazijn of winkel verdwijnen? Misschien hebt u zelfs al een vermoeden van wie de dader zou kunnen zijn, op basis van de tijdstippen waarop de diefstallen gewoonlijk plaatsvinden.
Wij merkten al meer dan eens op dat het dikwijls die werknemer is, die al een geruime tijd in dienst is bij de werkgever, of de persoon waarvan de werkgever het net het minst verwacht. Wij sluiten niemand uit bij aanvang van onze opdracht en onderzoeken alle mogelijke pistes.
Wij stellen vast waar, wanneer, waarvan, en door wie de diefstal plaatsvindt en maken hiervan een gedetailleerd verslag op met bijhorend beeldmateriaal. U wordt onmiddellijk op de hoogte gesteld in geval van een positieve vaststelling zodat de politiediensten kunnen worden verwittigd om kort op de bal te spelen en de diefstal eveneens door hen te laten vaststellen.
In het Belgisch Strafwetboek wordt dit soort diefstal niet omschreven als gewone diefstal maar als loondiefstal, vanwege de verzwarende omstandigheid, zijnde het in loondienst zijn van de dader (art. 464 Sw.).
Dit is voldoende voor een ontslag om dringende reden, daarbovenop kunt u een strafklacht indienen tegen uw werknemer. Laat de situatie niet uit de hand lopen en contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en bekijk samen met ons wat de mogelijkheden zijn.
Bronnen: