Drugshandel is een lucratieve business, zo blijkt maar eens te meer, zo lucratief zelfs dat enkele drugsbendeleiders wel erg ver gingen om cocaïne en heroïne ons land binnen te krijgen.
Verscheidene Vlaamse IT-ers werden ingehuurd om in te breken in het computernetwerk van Vlaamse havenbedrijven en toen zij zich naar eigen zeggen wilden terugtrekken uit deze operatie, werden zijzelf en hun familie bedreigd.
De bal ging aan het rollen toen een privé-detective verdachte stekkerdozen en USB-sticks opmerkte in de kantoren van een van de getroffen havenbedrijven. Politie en parket voerden daarop een grootschalig onderzoek met inbegrip van de toepassing van telefoontaps.
In België is het inderdaad mogelijk een privé-detective in te huren om na te gaan of gevoelige informatie gelekt wordt in een bedrijf. De spionage kan op verschillende manieren plaatsvinden: een loslippige (ex-)werknemer uithoren; een door de concurrentie ingehuurde werkkracht die bij het te bespioneren bedrijf wordt tewerkgesteld; maar ook door middel van technologie zoals afluisterapparatuur, verborgen camera's en zelfs programma's die elke toetsaanslag registeren op een computer zoals in dit geval. Vergis u niet: het gebruiken van apparatuur om andermans gesprekken af te luisteren en zelfs op te nemen is wel degelijk strafbaar, ook al is deze apparatuur vrij verkrijgbaar!
De gevolgen kunnen vergaand zijn, in deze zaak werd een grote hoeveelheid illegale drugs het land binnengesmokkeld. Het is natuurlijk ook voor andere bedrijven dan havenbedrijven niet wenselijk dat interne informatie wordt gelekt naar de concurrentie of personen met slechte intenties. Een privé-detective kent de beschikbare technologie op de markt en kan gericht op zoek gaan naar verdachte apparatuur.
Ook kan een bedrijf een privé-detective inschakelen voor pre-employment screenings, dit houdt in dat, met voorafgaande toestemming van de sollicitant, de waarachtigheid van zijn curriculum vitae wordt nagegaan. Hierbij wordt de achtergrond van de sollicitant gecontroleerd en eventuele onwaarheden bekendgemaakt aan de opdrachtgever.
Bronnen:
Relevante wetgeving: Wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer tegen het afluisteren, kennisnemen en openen van privé-communicatie en -telecommunicatie van 30 juni 1994.